Een nieuw jaar, een nieuwe start?

by Celine Theunissen
567 views

Hallo allemaal!

Allereerst, gelukkig nieuwjaar! En natuurlijk de beste wensen voor 2015. Dan beginnen we eigenlijk meteen goed, want waarom wensen we elkaar eigenlijk de beste wensen voor 2015? Wat zit er achter die simpele zin die je tegen iedereen die je kent roept als je hem of haar tegenkomt na de jaarwisseling.

De beste wensen

Zeggen we het omdat het zo hoort of wens je iemand echt daadwerkelijk de beste wensen voor het nieuwe jaar. Dat betekent dat je het anderen gunt dat zij hun dromen en/of wensen tot de werkelijkheid maken. Persoonlijk weet ik dat als ik dit zinnetje roep het ook echt meen. Ik gun iedereen de beste wensen, niet alleen voor 2015 maar voor de rest van zijn/haar leven.

Voor veel mensen is dat moeilijker gezegd dan gedaan omdat het nog weleens lastig kan zijn om iemand iets te gunnen. We zeggen wel dat we het je gunnen maar van binnen zijn we nogal eens jaloers op andermans zaken. Als zij iets “beter doen” dan ons dan zijn we geneigd om het voor ons zelf goed te praten waarom iemand die kans heeft gekregen. Hoe vaak hoor je niet van: “Ja maar zo hard werkt ze echt niet hoor dat ze die promotie verdiend” of “Hoezo heeft hij een vriendin terwijl hij zo asociaal is, dat verdient hij echt niet”.

Wie zijn wij om te bepalen wie iets verdient of niet? Ieder leeft zijn leven op een andere manier en hoewel wij het er niet altijd mee eens zijn hoeft dat niet te betekenen dat die persoon daarom niks verdiend. Wie weet wat hij allemaal voor persoonlijke dingen heeft meegemaakt voordat hij tot dat punt kwam waarbij hij er eindelijk iets moois voor terug kreeg.

2015-01

Veroordelen

We zijn heel snel in het veroordelen van iemand aan de hand van wat je ziet. Of misschien nog beter gezegd, van wat je denkt te zien. Een van de mooie dingen die ik in 2014 heb mogen ervaren is dat aan alles en iedereen 2 kanten zit. Ik denk niet eens dat de woorden “kwaad” en “goed” hierbij passen. Iemand handelt altijd vanuit zijn eigen perceptie op de wereld en dat kan in zijn/haar ogen goed zijn terwijl dat in iemand anders ogen misschien hartstikke fout kan zijn.

Begrip

Begrip hebben. Nog zo iets wat je heel gauw kan roepen, maar heb je wel echt begrip? Begrip betekent namelijk “Eenheid van denken”. Als je dat daadwerkelijk doet begrijp je waarom iemand voor een bepaalde situatie kiest. Je veroordeelt hem of haar niet omdat je simpelweg snapt waar hij/zij vandaan komt. Betekent dat dat je het er mee eens moet zijn? Nee dat hoeft niet, want jij doet het misschien op een andere manier. Maar je kunt wel iemand respecteren om zijn/haar eigen gemaakte keuze. Elkaar in zijn waarde laten is iets wat hier mooi bij past. Is dat altijd makkelijk? Nope. Ik vind het nu nog moeilijk om mensen die in mijn ogen iets fout doen niet te veroordelen. Maar ik zeg nu wel tegen mijzelf: “Zou jij het leuk vinden als je vanwege een eigen keuze veroordeeld zou worden en in een hokje geplaatst word?”

20152015

Wat is het doel van deze blogpost? Geen idee! Ik besloot om een artikel te schrijven over goede voornemens wat iedere blogger op dit moment doet. Ik vond dat ik iets anders moest doen en begon zonder na te denken met schrijven. Dit kwam eruit. Zie ik 2015 als een nieuw jaar? Heel eerlijk gezegd, ik vind het niks anders dan normaal. Het word gewoon weer morgen, het enige verschil is een getalletje. Ik probeer om altijd iets moois te maken van mijn leven en mijn goede voornemens staan nergens vast. Ik heb een los plan voor de toekomst maar laat me mooi mee waaien waar de wind me wil hebben. Ik kijk wel waar ik strand!

Desalniettemin wens ik jullie écht het aller beste voor 2015, 2016, 2017… en alle andere jaren die hierna komen! Dat jullie dromen uit mogen komen, jullie wensen vervuld worden, dat je liefde mag ervaren en een gezond leven mag leiden.

Meer lezen?

4 comments

Jenn 3 januari 2015 - 14:14

Mooi geschreven!

Reply
Healthbeautymind 3 januari 2015 - 18:23

Dankjewel jenn! : )

Reply
Sjoukje 2 januari 2015 - 20:01

Mooi artikel! Ik ben het persoonlijk met je eens: voor mij verandert er qua gevoel ook niet echt iets. Op 1 januari 2015 was ik geen ander persoon dan op 31 december 2014. Toch is het fijn om goede voornemens te hebben – je hebt een beetje een doel – maar ik heb het dit jaar een beetje overgeslagen. Mijn voornemens waren meer dingen waarvan ik zeker wist dat ze gaan gebeuren. In ieder geval, mooi geschreven. Liefs, Sjoukje
http://www.lemontierres.com

Reply
Healthbeautymind 3 januari 2015 - 18:24

Precies, een doel hebben is fijn als richtlijn maar ik denk ook niet meer dan dat. Hoe meer het moet, hoe vaker het fout gaat. Lekker een beetje speelsheid in je leven :) Leuk om te horen, dankjewel! :D

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.