Eerlijke verhalen over mentale gezondheid, Neurodiversiteit & een online plek om gewoon jezelf te mogen zijn

Search
Close this search box.

Beltane 1 mei 2021 | Keltisch jaarfeest

Zaterdag 1 mei 2021 staat het Keltische jaarfeest Beltane aan onze deur en vieren we de komst van de zomer. We kunnen het aan het weer nog niet merken maar de natuur is inmiddels wakker geworden en heeft ons al vele nieuwe levens geschonken. We vieren deze dag onze vruchtbaarheid & en levenslust.

De lente is in volle gang en de natuur bloeit weelderig en groots. Nieuw leven verspreid zich over de aarde en ze komt weer terug in haar levenskracht. Wij doen met haar mee en voelen de roep van de zomer om uit onze huizen te komen en weer de natuur in te gaan. Onze levensenergie is aangewakkerd en het lange licht staat ons weer toe om langer te genieten van de dag.

Beltane (1 mei 2021)

Op zaterdag 1 mei vieren we het Keltisch zomerfeest genaamd Beltane. De Kelten hadden 8 verschillende jaarfeesten waar Samhain (komst van de winter) en Beltane (komst van de zomer) de donkere en lichte periode van het jaar aangaven. Beltane verwelkomt dus het licht, het vuur, de mannelijke kracht die opstaat vanuit het vrouwelijke. De zon die ons daadkracht en moed geeft en ons vanuit yang energie laat leven.

Geschiedenis van Beltane

Beltane is een eeuwenoud feest wat vroeger al gevierd werd door de oude Kelten, Saksen & Germanen. De naam Beltane betekent vuur en komt van de Keltische god van het licht genaamd Bel. De reden van het feest was om de zomer te verwelkomen zodat de oogst groots zou zijn en de vee dieren veilig van roofdieren. De vee dieren werden naar hun zomerverblijf geleid langs twee grote vuren die symbool stonden voor het licht en de vruchtbaarheid van de zomer. Het vuur diende als beschermende functie voor zowel de mensen, de dieren als het land. Er werden gevechten nagebootst tussen de zomergod en wintergod waarbij uiteraard de zomergod won en daarmee het nieuwe tijdperk aanbrak. Stellen verkozen deze dag om samen te komen in de hoop een kindje op deze wereld te mogen brengen. Deze dag ging om vruchtbaarheid, nieuw leven verwekken en het verwelkomen van het licht.

Het begin van de zomer

Alhoewel we het misschien nog niet kunnen voelen aan de temperaturen in Nederland is 1 mei volgens het Keltische jaarwiel het begin van de zomer. De natuur is in volle bloei en ziet er weelderig, groots en groen uit. Overal is er al nieuw leven zichtbaar en is er duidelijk veel activiteit te zien om ons heen. Het is weer langer licht en dat betekent dat we weer meer naar buiten gaan maar ook dat we weer actiever worden. We gaan weer meer bewegen/sporten en onze activiteiten worden langzaamaan weer wat krachtiger en groter. We gaan van een periode van rust en stilte over naar een periode van doen en aanpakken.

Hoe vier je Beltane?

Iedereen viert het op zijn eigen manier en ook jij mag er je eigen draai aan geven. Het thema van Beltane is vruchtbaarheid, passie en levenslust. Op de ochtend van 1 mei wordt er vaak aan dauwtrappen gedaan. In de vroege ochtend als de dauw op het gras en de planten ligt kun je naar buiten gaan en met je bloten voeten door de natuur lopen. Dit vroege moment waarin de natuur ontwaakt werd als een magisch moment gezien waarop de sluier tussen deze wereld en de spirit wereld extra dun was. Verbinden met deze energie zou heilzaam zijn voor zowel lichaam als geest.

Je kan een mooi ritueel doen met het thema passie & levenslust waarin je dit centraal stelt. Waar word jij blij van en wat maakt het leven waardevol voor jou? Je kunt een vuur(tje) maken wat symbool staat voor jouw passie en tegelijkertijd voor bescherming en verbondenheid. Sta stil bij jouw verlangens en kijk eens wat je mag gaan ondernemen om gehoor te geven aan deze passies. Het is tijd om plannetjes te smeden.

Vond je dit artikel leuk en wil je meer lezen over persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit en zelfliefde? Volg me dan op Instagram en blijf op de hoogte! Heb je vragen of wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Stuur me een DM op Instagram of een email.

Delen:

Over mij

Over mij

Welkom op mijn blog! Mijn naam is Celine Theunissen en hier schrijf ik over onderwerpen als mentale gezondheid, neurodiversiteit, duurzaamheid, plantaardig eten en groener leven.

Momenteel lees ik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *