Eerlijke verhalen over mentale gezondheid, Neurodiversiteit & een online plek om gewoon jezelf te mogen zijn

Search
Close this search box.

5 tips voor een mindfulness leven

mindfulness5tips


Hallo allemaal!

Vandaag heb ik een onderwerp wat voor iedereen eigenlijk wel interessant is. Mindfulness. Ooit van gehoord? Tegenwoordig zie je overal aanbiedingen voor  mindfulness cursussen, opleidingen & retreats die aangeboden worden. Maar wat is het nu eigenlijk?


Wat is mindfulness?

Tegenwoordig heeft iedereen het de hele dag druk en lijkt het wel alsof de tijd aan ons voorbij gaat. We maken het onszelf druk door geen tijd te “verspillen” en de gehele dag maar door te gaan zonder er een moment bij stil te staan. Als we in bed liggen krijgen we vaak pas een beetje rust na een hectische dag, maar zelfs dat is niet altijd het geval. We zijn vanalles op de automatische piloot aan het doen zonder dat wij hier bewust van zijn. En daar zit nu precies het probleem: bewust zijn van het hier en nu.

We maken ‘s ochtends ons ontbijt, eten het op terwijl we achter de computer of mobieltje zitten, rijden naar ons werk toe met de auto, doen ons werk net als elke dag, lunchen terwijl we weer op het mobieltje kijken of er nog nieuws is en ga zo maar door. We functioneren op de automatische piloot.

Mindfulness is eigenlijk kort samengevat het tackelen van die automatische piloot en je bewust zijn van het hier en nu. Bewust worden van de patronen van het denken en doen die ons elke dag stress geven, onbewuste stress. Als we niet bewust leven gaat alles aan ons voorbij en hoopt alle stress en drukte zich op in ons hoofd en zorgt ervoor dat we een sleur terecht komen en niet meer weten hoe we daar uit los kunnen breken.

Terwijl we tv kijken schuiven we onbewust veel eten naar binnen, in je vrije tijd achter de computer zitten, zo moe zijn van alle stress van het werk dat je nooit puf hebt om te sporten of überhaupt iets aan beweging te doen. Daar worden we alleen maar ongezond, ongelukkig en overspannen van!

Gelukkig kun je hier wat aan doen met mindfulness, en daar ga ik je 5 tips voor geven om je hierbij te helpen!

 1. Schrijf je gedachten op Als je begint met mindfulness kan het nogal eens overwelmend zijn om erachter te komen hoeveel verschillende gedachten er in je hoofd zitten. De beste tip die ik hiervoor kan geven is het opschrijven van je gedachten. Simpeler kan het niet maar het kan zo effectief zijn! Ga er rustig voor zitten en probeer zonder na te denken gewoon te schrijven wat er in je op komt. In het begin kan dit nog moeizaam zijn maar stel jezelf er voor open en schrijf zonder jezelf te beoordelen. Laat de woorden en zinnen er maar uit komen. Als je het idee hebt dat je al je gedachten, of die nu positief of negatief zijn hebt opgeschreven kun je het ook loslaten in je hoofd want je hebt het op papier geschreven. Het heeft dus geen meerwaarde om het te blijven onthouden.

2. Creëer rustmomenten Probeer om elke dag minstens 1 rustmoment voor jezelf te maken. Dit kan ‘s ochtends zijn als je wakker word, tijdens het eten of voordat je gaat slapen. Probeer in dat moment je aandacht te brengen naar het nu en probeer te genieten van dat moment. Als je dit tijdens het eten doet zorg dan dat je geen mobieltjes of tv aan hebt staan die je afleiden maar probeer eens om je gedachten te aanvaarden dat ze er zijn maar laat ze daarna los zodat je niet krampachtig vast houd aan gedachten die je alleen maar onrustig maken. Voor het slapen gaan kan dit ook erg goed werken voor je nachtrust. Concentreer je op je ademhaling, ben je er bewust van dat je op dat moment niks hoeft te doen behalve genieten van het moment. Maak je hoofd leeg zodat je je dag fijn kan afsluiten en niet met allerlei gedachtes blijft zitten.


3. Niet alles hoeft perfect te zijn. Vaak willen we veel te veel tegelijkertijd, we verwachten dat we 100 dingen op 1 dag kunnen en dan ook nog allemaal perfect uitgevoerd. Er zit maar 24 uur in 1 dag en daar zullen we het mee moeten doen. Pas je energie daar ook op aan en verdeel dit goed over de dag. Doe niet meer dan je kunt en weet van jezelf wat je grenzen zijn. Goed is goed genoeg!

4. Geniet van de natuur. Vaak zijn onze banen binnen en kunnen we niet zoveel genieten van de natuur als dat we zouden willen. Als we moe zijn van een dag werken zouden we het liefst op de bank ploffen en de tv aan zetten. Probeer in plaats van binnen te zitten eens een lekker rondje te wandelen in de natuur. Ga een stukje fietsen in de buurt of ga gewoon lekker genieten van je eigen tuin! Als je in de natuur bent word je vanzelf vaak al rustiger en kun je genieten van de heerlijke geuren van bloemen en de mooie omgeving waar je je in bevind. Tegelijkertijd krijg je ook je beweging en zul je een stuk lekkerder voelen in tegenstelling tot bankhangen.


5. Spiegel jezelf niet aan anderen. Vandaag de dag hebben we zoveel mensen om ons heen die een voorbeeld of inspiratie zijn voor ons dat je even vergeet dat je niet gelukkig word van een leven van iemand anders te leiden. Zie het ook als inspiratie en pas het toe zoals dat voor jou prettig voelt. Vergelijk jezelf niet met anderen maar wees trots op wie jij bent! Iedereen zit anders in elkaar en wat voor de een werkt hoeft niet voor de ander te werken. Weet wat je sterke punten zijn en probeer je daar op te concentreren, doe waar jij goed in bent! Als je in jezelf durft te geloven volgt de rest vanzelf!

Delen:

Over mij

Over mij

Welkom op mijn blog! Mijn naam is Celine Theunissen en hier schrijf ik over onderwerpen als mentale gezondheid, neurodiversiteit, duurzaamheid, plantaardig eten en groener leven.

Momenteel lees ik

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *