Eerlijke verhalen over mentale gezondheid, Neurodiversiteit & een online plek om gewoon jezelf te mogen zijn

Search
Close this search box.

De kleding bibliotheek

10626881_279371592256962_6947690763628173098_nHallo allemaal!

Ik ben vandaag een superleuk initiatief tegen gekomen en dat vond ik zo te gek dat ik dit met jullie wilde delen! Het gaat namelijk over een kleding bibliotheek die binnenkort in Utrecht zijn deuren opent.

Hoe is de kleding bibliotheek ontstaan? 

Evita is met het afstuderen van de opleiding Arts & Media aan de HKU op onderzoek gegaan naar “de nieuwe consument” omdat zij het gevoel kreeg dat de mensen om haar heen steeds meer wilden delen en minder gingen kopen. Om hierop in te spelen en duurzaamheid een kans te geven bedacht zij samen met haar vriendinnen Maud en Karin de kleding bibliotheek.

Op deze manier geven ze designers een platform om op een goede en duurzame manier kleding te maken die gedeeld word door mensen en waardoor ze dus niet mee hoeven te werken aan de “vervuilende sector van de fashion industrie” waarmee men alleen maar stimuleert om meer te kopen en te produceren.

maud-karin-evita

Wat is de kleding bibliotheek nu precies?

De Kleding bibliotheek word een winkel in Utrecht waarbij men tegen een klein bedrag in de maand kleding leent voor een bepaalde tijd om dit vervolgens weer terug te brengen en iets nieuws uit te kiezen. Op deze manier hoef je niet telkens nieuwe dingen te kopen maar kun je toch geregeld leuke nieuwe dingen dragen zonder daarvoor honderden euro’s uit te geven.

De kleding waar hun collectie uit bestaat komt voor een groot deel van Humana die zelf kleding en textiel verzameld. Deze organisatie werkt samen met sociale werkplaatsen in Nederland en hun opbrengsten gaan naar Humana opleidingen in Afrika. Zo leren ze boeren meer uit hun grond te halen en leiden ze studenten op in praktische beroepen. De rest van de collectie bestaat uit duurzame fair-trade kleding en tweedehands kleding die gedoneerd is door middel van de Kledingbibibliotheek-kliko.

10620538_279372045590250_1873373989646675930_n

Hoe kun je er betalen?

Dit klinkt natuurlijk allemaal erg super maar op welke manieren kun je betalen?

1. Lidmaatschap: Net als bij de bieb kun je een lidmaatschap nemen en betaal je een klein bedrag per maand waarmee je een paar keer per maand leuke kledingstukken kan uitzoeken.

2. Strippenkaart: Voor als je het initiatief heel leuk vind maar niet vaak in Utrecht komt of als je maar heel af en toe iets wilt lenen voor die ene leuke date of een verjaardagfeestje waarvoor je echt iets anders dan normaal wilt dragen.

3. One night stand: De naam zegt het al, als je gewoon wilt kijken of dit überhaupt wel jouw ding is kun je heel makkelijk gewoon eenmalig betalen.

10384698_267654573428664_2718167961922089315_n

Hoe werkt het?

Als je hebt gekozen op wat voor manier je wilt lenen kom je langs en kun je lekker neuzen tussen de rekken en passen wat jou leuk lijkt om te lenen. Als je je keus gemaakt hebt kun je jouw gekozen kledingstukken voor een paar weken lenen waarna je ze vervolgens weer terug brengt naar de bieb. Als je echt geen afscheid kan nemen mag je het 1x verlengen. Je doet de kledingstukken in de wasmand bij de kleding bibliotheek en zij wassen de kleding voor je zodat het zeker weten schoon is voor de volgende bezoeker.

Wanneer opent de bibliotheek?

Op dit moment zijn ze nog druk met het regelen van de locatie van de bibliotheek en zodra dat vaststaat zal het niet lang meer duren voordat de bieb zijn deuren opent. Naar verwachting zal dat om en nabij november zijn. Tot die tijd kun je ze in de gaten houden op www.dekledingbibliotheek.nl en op Facebook en Twitter.

Delen:

Over mij

Over mij

Welkom op mijn blog! Mijn naam is Celine Theunissen en hier schrijf ik over onderwerpen als mentale gezondheid, neurodiversiteit, duurzaamheid, plantaardig eten en groener leven.

Momenteel lees ik

3 reacties

  1. Hallo Maud, Karin en Evita,

    Wat mooi! Ik heb een vergelijkbaar idee voor in Nijmegen – ik zou het heel leuk vinden om met jullie in contact te komen om te sparren.

    Zonnige groet, Melanie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *