Eerlijke verhalen over mentale gezondheid, Neurodiversiteit & een online plek om gewoon jezelf te mogen zijn

Search
Close this search box.

Hoe herken je jouw eigen flow?

Hallo allemaal!

Hoe leer je jouw eigen flow herkennen? In dit artikel laat ik je zien hoe mijn flow eruit ziet en hoe je die van jou kunt gaan herkennen en ontdekken! We worden allemaal doodgegooid met het woord flow, en toch vind ik het een onmisbaar woord in persoonlijke ontwikkeling en zelfliefde.

Waarom? Omdat het een kunst is om mee te reizen op de golf van de oceaan. Noem het soul surfing. Klinkt lekker, maar dat is het eigenlijk ook gewoon! In flow zijn betekent namelijk helemaal niet dat je altijd in je high zit. Bij een natuurlijke en gezonde flow heb je ups, down’s en ertussen-ins, ook al is dat laatste geen echt woord. : )

Als je leert om met de golven mee te deinen hoef je niet perse extreme high’s en low’s te ervaren maar zul je merken dat het super natuurlijk is om niet altijd te hoeven pieken.

In flow zijn is het beoefenen van totale overgave. Om je leven niet tot in de puntjes te willen beheersen maar om het te laten komen en gaan zoals het zich aandient. Dit betekent niet dat je achterover moet leunen en niks meer hoeft te doen natuurlijk.

Het betekent wel dat je mag gaan leren vertrouwen op jezelf en wat het universum je geeft, Lekker vaag Celine, komt ze weer met die universum bullshit aanzetten. Tja.. Noem het god, noem het “het goddelijke”, de bron, the divine, whatever floats your boat.

Ik heb persoonlijk ervaren hoeveel mooier je leven kan worden als je besluit het te laten voor wat het is. Niet gaan vechten met elke tegenslag die je tegenkomt. Maar om er juist mee samen te leren werken. Te weten wat je aan moet kijken, en waar je je niet mee hoeft te bemoeien. Dat laatste gaat je heel veel energie opleveren.

Maar ja, dat herkennen.. hoe kun je dat dan doen? Wanneer zit je in de flow, en is dat iets wat je kunt beheersen en controleren?

Hmm.. als ik 1 antwoord zou moeten kiezen zou ik nee zeggen. In de flow zijn kun je niet forceren. Controleren en beheersen ook niet, maar misschien wel enigszins sturen. Alhoewel ik eerder denk dat de flow jou beheerst dan andersom. Ken je dat gevoel dat je iets moet doen waar je helemaal geen zin in hebt? Alles wat je probeert zit tegen en het lukt je dan ook echt niet om die taak af te krijgen. We hebben geleerd om daar net zo lang mee te gaan zitten vechten tot je de taak hebt volbracht. En waarschijnlijk zonder enig gevoel van succes.

Je voelt geen voldoening op de manier waarop je de taak met hard geweld hebt moeten voltooien. Wat als het ook anders kan? Dat je jezelf niet hoeft te forceren om iets te doen maar dat je jezelf motiveert om het vanuit een andere intentie te doen.

Dat je het leven voor je laat werken in plaats van andersom. Wat heb jij nu echt nodig om die taak te kunnen voltooien? Is dat de hele dag zwoegen totdat je het af hebt of is het misschien veel motiverender om het in kleine stukjes op te bouwen. En voordat je begint eerst iets doen wat je super leuk vind om te doen.

Waarom jezelf pas belonen als je iets “vervelends” hebt gedaan. Is het niet veel mooier om jezelf iets te gunnen zonder dat daar een voorwaarde aan vast zit? En die vervelende taak, is het nodig om daar op die manier naar te kijken? Of kunnen we het proberen te zien als een onderdeel van een geheel.

Ik kan je vertellen dat ik altijd een gruwelijke hekel heb gehad aan cijfers, administratie en alles wat daarbij hoort. Sinds ik mijn mindset heb aangepast naar een houding van zelfliefde verwelkom ik alles in mijn leven. En ja, daar hoort ook de belasting en administratie bij. Ik vind het de laatste tijd zelfs leuk om te doen!

Ik zie namelijk dat het er bij hoort, we kunnen wel blijven wensen dat dingen er niet zijn of weg denken, maar dat veranderd niks aan de situatie. Behalve hoe dat jij naar de situatie kijkt en dus ook hoe je je er bij voelt.

Wat heeft flow hiermee te maken? Om in de flow te kunnen zijn is mindset ALLES. Maar dan ook echt ALLES. Met de juiste mindset kun je namelijk alles aan. Dat haalt niet weg dat er minder leuke dingen zijn in het leven, of dat je ook negatieve emoties kunt ervaren.

Het zorgt er alleen voor dat je het niet gaat vast zetten en dat het je leven gaat beheersen. Het mag er gewoon zijn. De staat van flow verwelkomt alles.

En als je alles kunt verwelkomen in je leven, maakt het eigenlijk niet meer uit wát je doet, maar meer hóe je het doet.

Liefs,

Celine.

Vond je dit artikel leuk en wil je meer lezen over persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit en zelfliefde? Volg me dan op Instagram en blijf op de hoogte! Heb je vragen of wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Stuur me een DM op Instagram of een email.

Delen:

Over mij

Over mij

Welkom op mijn blog! Mijn naam is Celine Theunissen en hier schrijf ik over onderwerpen als mentale gezondheid, neurodiversiteit, duurzaamheid, plantaardig eten en groener leven.

Momenteel lees ik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *