Ostara 20 maart 2021 (lente equinox) | Keltisch feest

by Celine Theunissen
1,2K views

Zaterdag 20 maart staat het (om 4.51 om precies te zijn) keltische lente feest Ostara aan onze deur en vieren we de komst van de lente. Het is tijd om je zware gevoelens van de winter achter je te laten en de frisse bries van de lente in je huis binnen te laten. Tijd voor een frisse start!

Voor een dag houdt de aarde haar adem in, ze staat even stil en geeft ons de kans om vanaf vandaag opnieuw te beginnen met een mooie balans tussen licht en donker.

Ostara: Lente Equinox

Op zaterdag 20 maart 2021 vieren we het Keltisch lente feest genaamd Ostara. Dit is tegelijkertijd het moment waarop we weer opnieuw beginnen met het astrologische wiel. We starten de lente (equinox) met het eerste dierenriem teken: De Ram.

De zon staat vandaag recht boven de aarde en het is even lang licht als dat het donker is. De dagen worden steeds weer wat langer en het nieuwe leven begint overal in de natuur op te duiken. Ostara valt meestal tussen 20 en 23 maart en het word overal op de wereld anders gevierd met ieder haar eigen rituelen. Ostara is het moment van de lente equinox waarin we de winter officieel achter ons laten.

Geschiedenis van Ostara

Ostara is een eeuwenoud feest wat vroeger al gevierd werd door de oude Kelten, Saksen & Germanen. De godin Ostara of Eástra staat voor het Oosten, daar waar het eerste licht vandaan komt, de stralende morgen en het heilige licht. Tijdens het lente feest word de Godin Ostara vereerd en staat zij als symbool voor de lente. Ze staat voor het aanbreken van de vruchtbare periode, het licht dat eindelijk de overwinning viert van het duisternis. De dagen worden vanaf vandaag weer langer dan de nachten. Het 12 dagen tellende feest werd vroeger gestart op de eerste nieuwe maan na de lente equinox (Dit jaar is dat de Nieuwe maan in Ram op Maandag 12 april) en duurde vervolgens 12 dagen met de volle maan als hoogtepunt en afsluiter.

De lente hangt in de lucht

We vieren zaterdag dat het eindelijk lente is en dat er weer nieuw leven in de lucht hangt. We hebben misschien wel al de grote voorjaarsschoonmaak in huis gedaan of hebben dat op de planning staan. Het is tijd om schoon schip te maken. We laten de zware en donkere winter achter ons en verijzen als een feniks uit het as van het grijze winterlandschap. De bloemen beginnen knopjes te krijgen, de lucht voelt fris en je ruikt de lente in de lucht hangen.

We kunnen eindelijk weer meer naar buiten en genieten van het weer wat steeds beter wordt.
Tijdens Ostara staan we stil bij alles wat we achter ons willen laten en verwelkomen we het nieuwe in ons. Het thema van dit feest draait om licht en donker, om balans. De terugkeer van het licht geeft ons nieuw leven en we voelen weer de drang om naar buiten te treden.

Hoe vier je Ostara?

Iedereen viert het op zijn eigen manier en ook jij mag er je eigen draai aan geven. Het thema van Ostara is licht en donker, vruchtbaarheid en de lente. Als je het leuk vind kun je een altaar maken waarin je deze elementen vertegenwoordigt. Tijdens deze dag staat levens-kracht in het stralende middelpunt en vieren we alle nieuwe starten. Kijk eens wat jij vandaag voor nieuwe dingen in je leven kunt roepen.

Tijdens een ritueel of een viering kun je stilstaan bij de donkere en lichte kanten in jezelf en nodig je het nieuwe licht uit in jezelf. Schrijf op papier wat jij wilt uitnodigen in je leven en wat je wilt achterlaten.

Vond je dit artikel leuk en wil je meer lezen over persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit en zelfliefde? Volg me dan op Instagram en blijf op de hoogte! 

Meer lezen?

1 comment

Herma engelbrecht 14 maart 2023 - 14:46

In 2010 i celabrated 21 march with decorating my house with flowers and going outside at sunrise to great the sun i planned to stop smoking as positive iidear
Its 13 years ago so i plan something this spring again i was broughtup christian with easter etc but i like the keltic things

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.