Eerlijke verhalen over mentale gezondheid, Neurodiversiteit & een online plek om gewoon jezelf te mogen zijn

Search
Close this search box.

Tips & Tricks voor beginnende vegans

73d398848094272b2171cf6608742cc1
Hallo allemaal!

Vele van jullie zijn inmiddels 3 dagen bezig met de vegan challenge en ik zie veel vragen voorbij komen over vegan eten en leven. Ik merk dat er veel vraag is naar wat goede vervangende producten zijn, hoe je aan je vitaminen komt en wat je allemaal kunt koken. Het leek me daarom leuk voor jullie om mijn ervaringen te delen zodat ik alles wat ik geleerd heb kan samenvatten in de post en jullie hopelijk wat meer informatie te geven over veganistisch eten.

bcb0a85759004ae7204f577aa5458702

Hoe weet ik of een product vegan is?

Ik merk dat heel veel mensen vaak de vraag hebben of bepaalde producten die je in de supermarkt koopt nou wel of niet vegan zijn. In principe kun je op de verpakking alles vinden wat er in zit en moet je daar vooral opletten voor verborgen dierlijke producten zoals die wel eens vermomd staan als e-nummers. Hieronder vind je een afbeelding waarin alle e-nummers voorkomen die dierlijk zijn, soms dierlijk zijn of heel af en toe wel eens dierlijke sporen kunnen bevatten. Let dus op met deze e-nummers. Verder is mijn tip om als je het niet zeker weet in een supermarkt, restaurant of andere eetgelegenheid het altijd te vragen aan de desbetreffende medewerkers/filiaal eigenaars. Op die manier weet je tenminste zeker dat je echt niks dierlijks consumeert.

E-nummerkaartje-achterzijde

Help! Ik heb een etentje, en nu?

In de grotere steden hebben we het geluk dat je er veel veganistische restaurants vindt of non-vegan restaurants met een veganistische optie op de menukaart. Niet iedereen heeft die luxe natuurlijk en mensen weten vaak niet wat ze moeten hiermee moeten doen en eten uiteindelijk maar gewoon de vegetarische optie zodat ze niet als “lastig” overkomen. Het is echter heel simpel om van te voren een belletje te doen naar het restaurant of zelfs als je er al bent met de vraag of ze zonder dierlijke producten willen koken. De een vindt dat wat makkelijker dan de ander maar ik heb nog geen enkel restaurant mee gemaakt wat dit niet wilde doen voor mij. Makkelijke gerechten die veganistisch gemaakt kunnen worden zijn bijvoorbeeld aardappels met verse groenten, rijst met een curry saus met kokosmelk basis (let wel op dat er geen garnalenpasta word gebruikt) met allerlei kleuren groenten en natuurlijk een heerlijke regenboog salade met veel fruit en alle kleuren groenten en nootjes. Het hoeft niet altijd heel ingewikkeld te zijn!

the salad bar27_MG_4602
Hoe leg ik aan mensen uit dat ik veganistisch eet?

Mensen eten om allerlei verschillende redenen veganistisch. Dat kan zijn vanwege allergieën, voor je gezondheid, voor de dieren of omdat je het simpelweg gewoon lekkerder vindt. Het word vaak als extreem gezien omdat je een heel aantal dingen niet “mag” eten. Dat “niet mogen” is natuurlijk je eigen keuze en dat is ook iets wat veel mensen niet snappen. Laat je niet ompraten door mensen die zeggen dat het niet gezond, raar of extreem is want dat is simpelweg gewoon niet waar. Wees trots dat jij er bewust voor kiest om jezelf en de wereld beter en gezonder te maken en zolang jij daar in gelooft mag je jouw passie en enthousiasme hierover best delen als mensen nieuwsgierig zijn. Laat je niet meeslepen in de negativiteit van anderen en blijf gewoon je eigen positieve zelf. Als je je verlaagt tot het negatieve niveau van een ander geef je ze alleen maar een verkeerd beeld mee over jezelf en vegans. Weet je niet wat je moet zeggen om ze te overtuigen wat je allemaal voor positiefs voor elkaar krijgt door vegan te eten? Kijk hieronder op het plaatje maar eens!

8c745ab83e35a59ce3cb23d96a7b303a

Ik voel me vaak alleen omdat ik geen andere vegans in de buurt heb wonen, hoe kom ik met andere vegans in contact?

Er zijn veel mensen die in kleinere dorpen en steden wonen of simpelweg gewoon ergens wonen waar er weinig andere vegans in de buurt wonen. Soms kan je je daardoor heel alleen voelen en via internet contacten onderhouden is niet altijd genoeg om aan je sociale behoeftes te kunnen voldoen. Er zijn diverse facebook groepen die voor provincies,steden en dorpen facebook pagina’s hebben die als doel hebben om vegan buurtbewoners te leren kennen. Hier worden vaak vegan potlucks georganiseerd wat een soort food feestjes zijn waarbij iedereen wat lekkere vegan hapjes meeneemt en vervolgens afspreekt om met een leuke groep mensen ergens in een park of bij iemand thuis te gaan zitten om elkaar te leren kennen, ervaringen te delen, lekkere vegan hapjes proberen en vooral heel veel lol maken! Een grote facebook groep die vrij bekend is kun je hier vinden. Dit is de faceboekgroep voor vegans in Nederland en vanuit daar kun je ook oproepen doen voor potlucks en al je vragen over veganisme.

f9a5ff9c0f57c2bc82ffb9369aa9bf84

Krijg je wel al je voedingstoffen binnen die je nodig hebt? 

Een van de meest gestelde vragen aan vegans is de vraag of we wel genoeg vitaminen, mineralen, eiwitten & vetten binnenkrijgen. Want je hebt vlees toch nodig? Nope, dat is niet juist! Vlees heb je niet nodig maar de voedingstoffen die je erin vindt wel. Maar die kun je net zo goed uit planten halen als uit vlees. Geen reden om je zorgen te maken dus want als je gevarieerd eet en daarbij fruit, groenten en noten/zaden consumeert krijg je alles en meer binnen wat jij nodig hebt om een gezond lichaam te behouden. Het enige waar nog wel eens discussies over ontstaan is de vitamine b12 die wij niet van nature aan zouden kunnen maken en wat je alleen vindt in dierlijke producten. Gelukkig kun je er voor kiezen om hiermee te supplementeren of injecties te nemen als je bang bent om hier een tekort aan te krijgen. Hieronder een handige infographic waaraan je precies kunt zien waar je als vegan jouw voedingstoffen uit haalt.

veganhealth-final
Eten koken & kopen:

Veel mensen denken dat het heel duur is om veganistisch te eten en vinden dat een van de redenen om het niet te proberen of om het maar een tijdje vol te houden. Maar het hoeft helemaal niet duur te zijn, en zeker niet duurder dan een andere levensstijl. Hieronder een aantal tips & tricks over eten koken & kopen.

1. Eet groente en fruit van het seizoen zodat je niet de hoofdprijs hoeft te betalen.

2. Koop niet meer dan je denkt op te kunnen anders beland de helft van je geld in de prullenbak.

3. Heb je boeren in de omgeving wonen? Kijk of je een leuke deal kunt maken met vers fruit & groente.

4. Vleesvervangers zijn bijna net zo duur of zelfs duurder dan vlees dus probeer eens om ze af en toe zelf te maken.

5. Vegan snoep & koek is niet altijd per definitie gezond, dus ook hier kun je creatief mee zijn en zelf lekkere hapjes maken zoals dadelballetjes, muffins of taartjes.

6. Probeer wat meer vers fruit, groenten en noten/zaden te eten zodat je gedurende de dag genoeg energie hebt en niet gaat snakken naar allerlei (ongezonde) vegan snoeperijen waardoor de kans dat je teveel eet minder word.

8. Wil je weten of er in jouw buurt vegan restaurants zijn? Op www.happycow.net staan er heel veel vegan restaurants genoemd die je in allerlei landen in de hele wereld kunt vinden, waaronder Nederland.

muffins5_MG_4049

Nu we alle informatieve vragen hebben beantwoord wil ik graag nog wat leuke dingen met jullie delen. Ik heb hieronder een lijst met leuke bloggers & instagrammers die een vega(n) lifestyle leven waarbij je misschien wel wat leuke inspiratie van kunt krijgen. Ik heb er nog veel meer maar dit zijn een aantal van mijn favorieten!

bloggers

Nederlandse vega(n) food blogs:

www.lisettekreischer.com 1 van de bedenkers van “The dutch weedburger & schrijfster van plant power
www.plantaardigheidjes.nl 100% vegan blog met prachtige foto’s van het lekkerste eten!
www.vegan-glutenvrij.nl
www.eatingwiththerabbits.wordpress.com

vegan lifestyle blogs:

www.legumo.nl
www.lauriekoek.nl Leuke vega blog van Laurie met heel veel verschillende onderwerpen
www.degroenemeisjes.nl Merel en Jaimie bloggen over een leuker en groener (vegan) leven
www.vegadutchie.nl

Buitenlandse vega(n) food blogs:

www.ohsheglows.com Super mooie vegan blog met veelal gluten- en soya-vrije recepten
www.kblog.lunchboxbunch.com
www.veganyumyum.com
www.happyherbivore.com
www.veganlovlie.com
www.thesimpleveganista.blogspot.be prachtige vegan en raw-vegan foto’s van heerlijke recepten

Raw vegan:

www.choosingraw.com
www.thisrawsomeveganlife.com
www.liveloveeatraw.com.au Deze dame maakt echt de allermooiste raw-vegan gebakjes die ik ken!

instagrammers

Instagram accounts:

Blendlove
Smoothiebowls
Chispagram
Voosmans
Clean_for Beauty
Dutchyhealth
Elisanilsen
Conciousnonblonde
Veganfoodlovers
Veganfoodshare
Thebananachronicles

Heb je nog meer vragen over vegan eten & leven? Stel hier je vraag of stuur een berichtje via Facebook of Twitter.

Delen:

Over mij

Over mij

Welkom op mijn blog! Mijn naam is Celine Theunissen en hier schrijf ik over onderwerpen als mentale gezondheid, neurodiversiteit, duurzaamheid, plantaardig eten en groener leven.

Momenteel lees ik

17 reacties

 1. Oh wat een leuke post, super goed overzicht! Ik heb zelf in mijn eigen mail ook veel van deze sites opgeslagen:)

  Hele mooie foto’s maak je ook! (god ik moet echt studeren haha)

  Oh en btw ik heet geen Voosmans meer natuurlijk haha maar nu Lisagoesvegan:)

  1. Thanks Lisa! :D haha daar hoef je niet voor te studeren hoor! Als je weet hoe de camera technisch werkt dan is daarna het allerbelangrijkste dat je creatief bent! En dat heb ik niet bepaald geleerd op mn opleiding. Was het maar :D Ghehe ook al weet ik nu het verhaal achter voosmans, ik blijf het nog steeds de leukste naam vinden! :P

 2. Hey, leuke blog en interessante artikels (alleen wel een beetje veel dt-fouten vind ik persoonlijk voor een blogschrijfster).

 3. Dit bericht komt echt als geroepen!
  Ik ben al een tijd op zoek naar wat jij hier verteld. Ik eet pas sinds eind augustus veganistisch en het bevalt me heel goed. Vooral waarom ik het doe, hoe veel ik ervan leer en hoe veel nieuwe producten en recepten ik uitprobeer. Maar ik merk dat ik niet goed weet hoe ik ervoor kan zorgen dat ik genoeg calcium, ijzer en vitamine D binnenkrijg. Die infographic (Wondering About a Vegan Diet) is echt fantastisch (ik heb gisterenavond nog zitten googelen naar ‘infographic vegan calcium’ ofzo, haha, maar geen goed resultaat) – alles ineen en heel overzichtelijk. En ook de lijstjes met bloggers en Instagrammers vind ik super! Jeej, ik ben vet blij. Ik maak een foto van de e-nummers en ga zo lekker naar de supermarkt en de markt voor wat goed en lekker voedsel!
  Liefs

 4. Ik volg je al een tijdje op instagram (@livkaruna) en kwam er nu pas achter dat je ook een blog hebt! Ik ga maar gelijk kijken naar de linkjes die ik nog niet kende. :)

 5. Leuk artikel! En bedankt voor het noemen van mijn blog en de complimenten :-)
  Ik zie een paar raw linkjes en instagram accounts die ik nog niet ken, leuk!
  Mooie blog heb je hoor, prachtige foto’s..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *