Eerlijke verhalen over mentale gezondheid, Neurodiversiteit & een online plek om gewoon jezelf te mogen zijn

Search
Close this search box.

Vegan spelt bananen brood

bananen brood spelt3_MG_5333

Hallo allemaal!

Vandaag heb ik een heerlijk recept op het menu staan! Vegan bananenbrood gemaakt van spelt bloem. Ik had pas 1x in mijn leven bananen brood op en dat vond ik zo gruwelijk lekker! Maar dat was in de tijd dat ik nog niet veganistisch at en sindsdien had ik er eigenlijk nooit meer over nagedacht dat het wel lekker zou zijn om daar een vegan versie van te maken.

De herfst is nu toch wel zo’n beetje gearriveerd en dat vond ik het perfecte moment om een lekker bananenbrood te bakken. Ik heb er weer een super makkelijk receptje voor gemaakt en alles is eigenlijk wel zo’n beetje in de supermarkt te verkrijgen. Baking soda (ook wel natrium bi-carbonaat of zuiveringszout genoemd) raad ik je wel aan om in de natuurwinkel te kopen want daar heb je meer voor minder geld. Vanille extract heb ik online gekocht zodat ik een biologische versie kon gebruiken maar ook dat ligt geheel aan jezelf wat je liever gebruikt.

Edit: Celine uit 2020 hier! Dit recept is inmiddels van mij en vele volgers favoriet! Ik maak het regelmatig en vind het nog steeds een van de lekkerste en makkelijkste bak recepten die ik maak en ken. Ben je op zoek naar een lekker, makkelijk en simpel recept voor vegan bananenbrood? Scroll dan door naar onder voor het recept!

bananen brood spelt5_MG_5345
bananen brood spelt1_MG_5323
bananen brood spelt7_MG_5360
bananen brood spelt11_MG_5414
bananen brood spelt9_MG_5385

Spelt bananenbrood

Print
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.4/5
( 7 voted )

Ingredients

 • 230 gram speltmeel ( gebruik gluten-vrij meel om hem helemaal gluten vrij te maken)
 • 100 gram ontpitte dadels
 • 75 gram rozijnen
 • 200 ml amandelmelk
 • 1 eetlepel vanille extract (optioneel)
 • 3 bananen
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 theelepel baking soda

Instructions

1. Verwarm de oven voor op 180 graden, pak een cakevorm en vet deze een klein beetje met kokosolie in.

2. Mix alle droge ingrediënten (speltmeel,kaneel, baking soda) door elkaar in een grote kom en zet deze zolang aan de kant.

3. Mix de rozijnen, dadels, amandelmelk en vanille extract in een blender totdat het zo glad mogelijk is. Je kunt ook een keukenmachine of staafmixer gebruiken maar dan word het iets minder glad. Maar ook met kleine stukjes erin is de cake super lekker!

4. Prak de bananen in een bakje met een vork en meng deze vervolgens samen met de droge en natte ingrediënten voor het bananen brood. Probeer het een minuutje of 3 luchtig te kloppen met een lepel en schenk het daarna in de bakvorm.

5.Eventueel kun je de bovenkant versieren met bananen schijfjes maar let wel op dat die niet verbranden. Bij mij waren de schijfjes op de foto ook ieeetsje te hard gegaan. Zet het in het midden van de oven voor 60 minuten. (Als je bananen bovenop gebruikt: In 50 minuutjes kan de cake ook klaar zijn en dan is je banaan bovenop nog mooi om te zien.)

6. Laat het 5 minuten afkoelen in de vorm en keer het daarna voorzichtig om en zet het op een rooster zodat het kan afkoelen.

Notes

Heerlijk voor bij de thee, lunch of zelfs als toetje bij het avondeten! Tip: Als je bananen schijfjes wilt gebruiken voor op de cake zorg dat je ze besprenkelt met citroensap, zo worden ze niet bruin/grijs in de oven.

Delen:

Over mij

Over mij

Welkom op mijn blog! Mijn naam is Celine Theunissen en hier schrijf ik over onderwerpen als mentale gezondheid, neurodiversiteit, duurzaamheid, plantaardig eten en groener leven.

Momenteel lees ik

12 reacties

 1. Hoi Celine,

  Hoef je geen appelazijn of citroensap toe te voegen? Ik heb laatst een ander recept voor bananenbrood geprobeerd, maar het was uiteindelijk een platte koek geworden, het deeg is niet omhoog gekomen. In dit recept stond namelijk ook alleen baking soda (geen appelazijn of citroensap) en toen dacht ik dat dat misschien de oorzaak zou kunnen zijn geweest dat het deeg niet gerezen is.

  Heb jij tips? Want jouw recept ziet er heerlijk uit!

  Groetjes,
  Yvonne

 2. Kunnen jullie misschien zeggen wat ik mogelijk four heb gedaan. Het is bij mij nl. een kleffe, massieve klomp bananenbrood geworden. Nauwelijks te eten helaas.

 3. Beste recept voor vegan bananenbrood tot nu toe!! Geen ander recept geeft zo’n luchtig resultaat en bij geen ander komt ie zo mooi hoog als bij deze! Echt mijn favoriet! :)

 4. De eerste keer dat ik dit brood maakte was hij heerlijk! En goed gelukt. De laatste twee keer heb ik het probleem dat het deeg naderhand in elkaar zakt en een soort ‘pap’/dikke kleverige massa wordt en dat smaakt niet lekker. Ik heb geen idee wat ik verkeerd doe. Wie o wie heeft tips/ideeen?? Vast dank! Want ik weet hoe lekker het kan zijn.

 5. Wat grappig, ik had juist nog nooit van bananenbrood gehoord maar toen ik vegan ging eten was het één van de eerste dingen die ik leerde bakken. :) Het is ook zo lekker en makkelijk! En mooi zeg, al die herfstkleuren in je foto’s. <3

  1. Ja ik had er verder ook nooit meer aan gedacht nadat ik het die ene keer had gegeten. Maar sinds ik vegan ging eten vlogen de bananenbroden me overal op het internet tegemoet dat ik er niet meer omheen kon. :p Het is inderdaad supermakkelijk en zo heerlijk! Thanks, vind het zo leuk om nu foto’s te maken met een herfst sfeertje. : )

 6. Oeh, ziet er lekker uit! Ik ben DOL op bananenbrood. Zo heerlijk om oude bananen (die veel te snel zwart worden) toch nog te kunnen eten op deze manier! Lekkere Herfstige foto’s! :) X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *